Houding en zit

Houding en zit

Onze paarden behandelen we als de atleten die het zijn. Ze krijgen vaak een grondige check, hoefsmid komt regelmatig en ook de tandarts. Het zadel, hoofdstel en bit wordt aangepast en regelmatig komt de sportmasseur, cranio-sacraaltherapeut, chiropractor of een andere specialistvoor een behandeling. Dit alles ter bevordering van de prestaties van het paard. Echter hierin vergeten wij ons zelf nog wel.  Zit je niet goed of recht op het paard, dan haal je hem uit balans wat ten koste gaat van de prestaties. Om te weten waar je valkuilen zitten is een flexchair of  een sessie op een mechanische of electrische simulator een goede manier om met je houding bezig te zijn en te leren waar je op moet focussen om te verbeteren.

Op advies van paardensportmasseur ga ik zelf al een aantal jaren elk kwartaal naar de chiropractor voor het behandelen van mijn rug. Deze was door compensatie stijf geworden maar is door de behandelingen al enorm verbeterd. 

Afgelopen vrijdag mocht ik met een leerling mee naar Paard en Harmonie voor een introductiesessie op een mechanische simulator. Wij waren benieuwd of we erachter konden komen van waaruit haar houdingsproblemen vandaan kwamen. Het mechanische paard ‘beweegt’ wel waardoor er goed naar de houding gekeken kan worden en je ook kan laten voelen waar je valkuilen en/of verbeterpunten zitten. Mijn rug was hier niet het probleem maar mijn enkels bleken stijf te zijn. 

Ik heb met een andere leerling al eens een gecombineerde sessie met de flexchair en de dressuursimulator mogen bijwonen bij het Ruiterbalanscentrum en ik kan zeggen dat dit je enorm kan helpen in de bewustwording van je houding. 

Daarnaast zijn er verschillende manieren om je houding te verbeteren zoals ruiterfittrainingen, balanscoach, Franklin Balls etc. 

Via welke manier werk jij aan je houding en zit? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *