Grondwerk

Doen jullie wel eens grondwerk met je paard of pony?

Naast je dagelijkse rijden kan grondwerk een toevoeging zijn in de training van je paard. Grondwerk kan helpen met het verbeteren van de lenigheid van je paard, je kan hem losser maken in de buiging, rechter maken, zijgangen aanleren. Daarnaast helpt het in geval van spanning en stress, het leren omgaan met enge en/of bewegende objecten en geluid.

Er zijn verschillende manieren om iets in het grondwerk te doen zoals: loswerken, met leadrope, lange teugelen en dubbele lange lijnen. Op Facebook en Youtube zijn er verschillende gratis filmpjes of online minicursussen te vinden van mensen die hierin hun kennis delen (vaak bieden zij ook online trainingen aan) waar je al best veel mee kan. Trtmethod, DressuurNatuurlijk, Freestyle Academy, Feather Light Horsemanship, Sport & Horsemanship United, Human & Horse Academy om er maar eens een paar te noemen. 

Doordat de bodem afgelopen winterperiode te nat was om te rijden of te longeren ben ik begonnen met wat basis grondwerk. Daarnaast wil ik me zelf blijven ontwikkelen om het paard en de ruiter te helpen verbeteren en problemen op te kunnen lossen in de training. Een touwhalster met leadrobe en een kaptoom had ik reeds in bezit en heb beide uitgeprobeerd. Mijn paard gaf de voorkeur aan het touwhalster dus daar ben ik verder mee gaan werken. Het verbaasde mij hoe snel mijn paard het oppakte, het buigen, het zijwaarts en achterwaarts gaan, schouderbinnenwaarts en zelfs het ‘inparkeren’ is haar niet vreemd meer. 

Grondwerk is ook uitermate geschikt in de opvoeding van een paard, denk hier bij o.a. het leiden van een paard, het fatsoenlijk naar het land brengen zonder dat je er heen gesleurd wordt, het voorbereiden van een jong paard op het zadelmak maken, en natuurlijk niet te vergeten met het trailerladen. Het is prima te gebruiken in een revalidatietraject en mocht je zelf door omstandigheden niet kunnen rijden. 

Grondwerk is een leuke afwisseling maar het allerbelangrijkste is dat door grondwerk de communicatie met je paard verbeterd. Hij snapt beter wat je van hem vraagt waardoor je meer op elkaar ingespeeld raakt.

Ik ben erg benieuwd of jullie ook met grondwerk bezig zijn dus plaats rustig je filmpjes, foto’s en je verhaal. 

Veel plezier. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *