Taktverlies


Staat er op je dressuurprotocol wel eens taktverlies, geen zuivere (2, 3 of 4-)takt of onrelgelmatig?

Om je voor een volgende proef te willen verbeteren moet je ook weten wat er onder wordt verstaan.

In het dressuurproevenboekje wordt het als volgt omschreven: ‘Met takt wordt ritme, exacte regelmaaat en de juiste volgorde van de beenzetting behorende bij de desbetreffende gang bedoeld (stap viertakt, draf tweetakt en galop drietakt). Takt is de gelijkmatigheid van de beweging naar afstand (lengte) en tijd. Daarmee wordt bedoeld dat iedere pas even groot is en even lang duurt en ook dezelfde bewegingsafloop heeft. Met ritme wordt de gelijkmatigheid in tijdsduur van de beweging tussen optillen en neerzetten van de benen bedoeld. Dat wil zeggen dat iedere pas even langt duurt. Het door het paard in alle gangen vasthouden van het ritme is het basisbeginsel voor de dressuur. Onder regelmaat wordt het gelijk blijven in tijdsduur van de ondersteuningsmomenten van de benen van het paard en de gelijke paslengte behorende bij de desbetreffende gang verstaan. Het gaat om de gelijkmatigheid van de beweging naar afstand, iedere pas is even lang (bijvoorbeeld kort – lang is onregelmatig).’ 

Takt is de zuiverheid van de beweging en is in het ‘scala van de africhting’ het eerste wat genoemd wordt in de vertrouwensfase. De stap is een viertaktbeweging, elk been wordt afzonderlijk opgetild en weer neergezet. De draf is een tweetaktbeweging, diagonale benenparen worden afgewisseld met een zweefmoment. De galop is een drietaktbeweging met in de linkergalop de volgende beenzetting; rechtsachter, rechterdiagonaal, linksvoor, zweefmoment.

Taktverlies onstaat vaak door balansverlies of verkeerd inwerken van de ruiter maar kan ook ontstaan door spanning (zowel van het paard en/of de ruiter), niet goed passend zadel (beperkt de beweging), spierproblemen of medische problemen. 

Probeer taktverlies op te lossen door het paard voorwaarts te rijden en het niet in zijn bewegingen te belemmeren. Blijft het paard taktverlies tonen dan is het belangrijk om uit te zoeken (met deskundige experts) waar het vandaan komt. 

Veel succes met proeven rijden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *