Longeren

Longeren kan veel bijdragen aan de gehoorzaamheid en bespiering van het paard. Doordat het paard onbelast (zonder ruitergewicht) loopt zal het eerder ontspannen. Een jong paard kan aan de longe alvast wennen aan stemhulpen en leren bit en zadel te accepteren. Daarnaast kan longeren een afwisseling zijn in je training, hersteltraining na zware training of wedstrijd of een rustig begin na een periode van rust. Maar ook om wat energie kwijt te raken voordat je opstijgt. Het allerbelangrijkste bij longeren is dat je je paard kan zien lopen. Beweegt hij lekker los door zijn lijf, hoe is de bespiering, heeft hij links of rechts meer moeite? Op deze vragen en nog meer kun je antwoord krijgen door je paard tijdens het longeren goed te observeren. Echter goed longeren is een kunst en verdient oefening maar ook een goed rijtechnisch inzicht. 

Bij het longeren heb je keus uit verschillende manieren van bijzetten; chambon, gogue, bijzetteugels, slofteugel, pessoateugel, longeerhulp, touwtjes en dubbele longe. Door de jaren heen heb ik ze allemaal wel eens gebruikt en gezien welk effect het heeft op het paard. Door die ervaring gebruik ik voor mijn eigen paard alleen het touwtje en de dubbele longe en zelfs soms alleen hoofdstel en longe. Dat kan met mijn huidige paard omdat die niet als een raket in de rondte gaat maar mooi ontspannen hoofd/hals wil laten zakken.

Op internet kwam ik een foto tegen over de werking en druk van verschillende manieren van bijzetten. Deze wil ik graag met jullie delen. 

Bij enkele en dubbele longe zijn er nog verschillende manieren van bevestigen. De enkele maak ik zelf het liefste vast met een slag door de binnenbitring aan de buitenbitring. Bij jonge paarden maak ik de longe vast aan de neusring en de binnenbitring. Er zijn nog andere manieren maar die gebruik ik zelf niet doordat er bijvoorbeeld teveel druk achter de oren komt of de bitringen omhoog haalt. Het longeerhulpstukje is ook iets wat ik nooit zal gebruiken. Deze geeft druk op de buitenbitring waardoor het paard naar buiten gaat kijken! De dubbele longe bevestig ik direct aan het bit en ik haal de lijn niet door het bit om deze aan de zijkant of tussen de voorbrengen vast te zetten. Er komt dan teveel druk aan de voorkant terwijl het paard van achteruit naar het bit toe moet net zoals onder het zadel.

Door mijn ervaring als sportmasseur ben ik me meer bewust geworden van het effect wat een bepaalde manier van bijzetten op de bespiering van het paard heeft. Dat heeft mijn visie op het longeren en het bijzetten wel enigszins veranderd omdat ik door de opgedane kennis anders naar het paard ben gaan kijken en ik blijf nog steeds bijleren. Welke manieren van bijzetten gebruiken jullie als je gaat longeren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *