(On)gezonde wedstrijdspanning

De coronamaatregelen zijn dusdanig versoepeld dat het weer mogelijk is om deel te nemen aan meetmomenten. Na de gedwongen wedstrijdpauze staan de meeste ruiters te popelen om weer met hun paard of pony in de dressuurring te verschijnen. 

Inmiddels hebben de meesten ook al hun eerste meetmoment(en) gereden en heb ik er al een aantal gejureerd. Allemaal blije ruiters en amazones die vol enthousiasme de baan inrijden en dan gaat het bij sommigen mis. Ineens is alles eng, wordt er niet meer (voldoende) gereageerd op de hulpen, wil het paard niet meer voorruit of juist alleen maar heel hard. Hoe komt dat nou?

Is het een gebrek aan wedstrijdritme of ligt er meer aan ten grondslag? 
* Ga je ineens anders rijden dan thuis in de training omdat het nu maar even ‘moet’ gebeuren? Je paard zal zeker anders reageren door je andere manier van rijden.
* Ben je voldoende gemotiveerd? Het je de juiste doelen gesteld? Hoe ga je bereiken wat je wilt. Dat kan je in de voorbereiding én in de proef veel houvast geven.
* Sta je stijf van de zenuwen omdat je weer de ring in moet? Grote kans dat je ‘vergeet’ te rijden.
* Je bent afgeleid door de omgeving (bodem/jury/publiek/tegenstanders/weer/entourage) Het is belangrijk dat je je richt op je rijden en niet wat er om je heen gebeurt.
* Heb je een verlaagd zelfvertrouwen? Denkfouten zijn de basis van negatieve gedachten, die zorgen voor een verlaagd zelfvertrouwen én verminderde prestaties.
* Verval je door ongunstige omstandigheden van je gewenste gedrag in je natuurlijke gedrag? Hier bewust van zijn helpt je terug te keren naar het gewenste gedrag.
* Ken je de persoonlijke voorkeursstijl van je paard? Dan heb je al belangrijke stappen gezet in het optimaliseren van de omgang en samenwerking met je paard.
* Kent jouw omgeving (groot/voorlezer/chauffeur/instructeur) jouw persoonlijke ruitertype, communicatie- en leerstijl? Dan weten ze hoe ze met je moeten communiceren op de wedstrijddag.

Ik ben gecertificeerd Horse Profile Coach en met toevoeging van modules Instructiepsychologie, Wedstrijdspanning en Focus kan ik je hiermee helpen. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *