Splenius


We zien allemaal graag een paard met een mooie, goed ontwikkelde hals. Een van de spieren die hiervoor zorgt is de m. splenius. De splenius bestaat uit 2 delen; de splenius capitus die van het hoofd naar de schoft loopt en de splenius cervicus die van de schoft naar de 3e en 5e halswervel loopt. De functie van de splenius is het optillen van het hoofd en het strekken van de hals (opwaartse beweging). In oprichting zie je deze spier dan ook heel mooi opbollen. Het is dus van belang dat de splenius geactiveerd wordt om een mooie hals te krijgen. 

Bron: ABC of the Horse


Uit verschillende studies over het effect van hoofd-halshoudingen op de spieractiviteit in de hals is gebleken dat de splenius minder activiteit vertoonde in de gehyperflecteerde positie. De brachiocephalicus (zie vorige blog) vertoonde een hogere activiteit in vergelijking met de vrije en verzamelde positie. De splenius is het meest actief in de vrije positie in alle gangen. 

Zorg er daarom voor dat het paard voldoende lengte heeft in zijn hals en dwing hem niet in een bepaalde houding. Trainen met hoofd-halshoudingen voor de loodlijn leidt tot activering van spieren van de bovenlijn, de splenius en trapezius (hierover meer in een latere blog). 

In de vrije positie is de splenius het meest actief. Zorg er daarom voor dat het paard voldoende lengte heeft in zijn hals en dwing hem niet in een bepaalde houding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *