Rekken en strekken

Heb je wel eens gezien dat een paard zich uitrekt? 

Als paarden zich uit rekken dan strekken ze een achterbeen recht naar achteren of plaatsen de beide voorbenen naar voren en zakken dan naar beneden terwijl de voorbenen recht blijven. Dit kan een klein stukje zijn of soms zelfs zover dat de ellebogen bijna de grond raken. 

Na langere tijd inactief te zijn geweest kunnen de spieren wat stijf aanvoelen omdat de bloedtoevoer dan afneemt. Door uitrekken worden bepaalde spiergroepen voorzichtig opgerekt, zodat het bloed weer goed rond gaat stromen. De spieren en het omliggend weefsel krijgen voldoende zuurstof en andere voedingsmiddelen bezorgd doordat de bloedsomloop wordt gestimuleerd. 

Door rekken en strekken worden de spieren verlengd, flexibiliteit vergroot, souplesse verbeterd en daarmee de bewegingsvrijheid vergroot. Het stretchen levert ook nog een positieve bijdrage aan de stabiliteit. 

Er zijn verschillende rek- en strekoefeningen die je zelf kan doen met je paard. Voor het stretchen is het belangrijk het paard los te maken (warming-up). Probeer nooit koude spieren te stretchen! Koud, slecht doorbloed weefsel is gevoeliger voor blessures. Een paardensportmasseur kan je na de behandeling van je paard specifieke oefeningen mee geven om de beweeglijkheid en souplesse te bevorderen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *