Zadelproblematiek

In een vorige blog heb ik het al eens gehad over de invloed van een slecht passend zadel op de spieren van je paard. Als ik in mijn lessen een paard tegen kom die problemen heeft met stelling, buiging, linker- of rechtergalop of de zijgangen, verminderde voorwaartse drang heeft, scheef loopt, een voorbeen heeft wat minder naar voren grijpt, rug niet wil gebruiken, lastig is met aansingelen/opstappen, of protesteert tijdens het werk vraag ik altijd of het zadel aangepast is door een zadelmaker en of dat recentelijk nog is nagekeken. Kom ik tijdens een massagebehandeling gespannen en/of pijnlijke spieren tegen in de zadelregio en/of het singelgebied of constateer ik verminderde bespiering dan check ik altijd na afloop het zadel en bij twijfel adviseer ik om het zadel te laten controleren. Omdat ik veel van deze problemen tegenkom geef ik vaak het advies om het zadel te laten controleren. 

Nu is het ook wel eens mooi om te laten zien wat het verschil kan zijn. 

Een van mijn leerlingen heeft een 6-jarige ruin die als jong paard is aangekocht. Hij heeft alle tijd gekregen van zijn eigenaresse en is rustig in eigen beheer zadelmak gemaakt. 
De hals wat op lengte brengen en daar verbinding krijgen was erg moeilijk, vaak bleef hij te rond in de hals en achter de loodlijn. Hij zwaaide erg uit in de wending naar links en de linker stelling- en buiging bleef hij lastig vinden. Ook bleef hij wat strak in het voorbeen. Zie foto 1.

En een sportmassagebehandeling volgde. Ik trof gevoeligheid aan in de schoftregio aan beide kanten en in het gebied achter het zadel. Ook de hals was aan beide kanten erg gevoelig. Mijn advies was om opnieuw het zadel na te laten kijken echter na aanpassing kwam er geen verbetering. Er moest verder gezocht worden in de vorm van een ostepaat.  Ook die gaf aan dat het zadel nagekeken moest worden waardoor een andere zadelmaker is benaderd.  Die concludeerde dat het huidige zadel niet aangemeten had mogen worden en dat er toch een ander zadel moest komen. Bij het passen van het huidige zadel was al direct zoveel verschil te merken in de vrijheid van de beweging en ook in de trainingen werd er nu weer progressie geboekt. Zie foto 2 en 3.

Blijf dus bij problemen altijd doorzoeken, ook al is er al eens iemand bij geweest. En vertrouw op je gevoel, uiteindelijk ken jij je paard het beste. Voelt het niet goed aan dan niet twijfelen, je hebt vaak gelijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *