Takt(verlies)

Je ziet het soms in de wendingen en in verruimingen in draf maar ook wel in de zijgangen. Ook kan het komen doordat paarden of pony’s onzeker worden doordat ze op een gladde bodem lopen of zelfs al een keer uitgegleden zijn.

Waar hebben we het dan over? Takt of taktverlies zoals het vaak op de coupon staat. 

In het ‘scala van de africhting’ is takt het eerste wat genoemd wordt in de gewennings- of vertrouwensfase. In het dressuurproevenboekje wordt takt als volgt omschreven: ‘Met takt wordt ritme, exacte regelmaat en de juiste volgorde van de beenzetting behorende bij de desbetreffende gang bedoeld. In de stap is dit een viertakt, in de draf een tweetakt en in de galop een drietaktbeweging. Takt is de gelijkmatigheid van de beweging naar afstand (lengte) en tijd. Daarmee wordt bedoeld dat iedere pas even groot is en even lang duurt en ook dezelfde bewegingsafloop heeft. Met ritme wordt de gelijkmatigheid in tijdsduur van de beweging tussen optillen en neerzetten van de benen bedoeld. Dat wil zeggen dat iedere pas even langt duurt. Het door het paard in alle gangen vasthouden van het ritme is het basisbeginsel voor de dressuur. Onder regelmaat wordt het gelijk blijven in tijdsduur van de ondersteuningsmomenten van de benen van het paard en de gelijke paslengte behorende bij de desbetreffende gang verstaan. Het gaat om de gelijkmatigheid van de beweging naar afstand, iedere pas is even lang (bijvoorbeeld kort – lang is onregelmatig).’ 

Om taktmatige bewegingen te kunnen tonen, is een verende rug nodig. De spieren van een paard moeten ongedwongen en soepel worden aangespannen en ontspannen. Alleen als een paard zowel fysiek als geestelijk ontspannen is, kan hij optimaal bewegen. 

Taktverlies ontstaat vaak door balansverlies (bijv.: nog niet voldoende ontwikkeld zijn of gladde of zware bodems) of verkeerd inwerken van de ruiter maar kan ook ontstaan door spanning (zowel van het paard en/of de ruiter), niet goed passend zadel (beperkt de beweging), spierproblemen of medische problemen. 

Probeer taktverlies op te lossen door het paard voorwaarts te rijden en het niet in zijn bewegingen te belemmeren. Blijft het paard taktverlies tonen dan is het belangrijk om uit te zoeken (met deskundige experts) waar dit vandaan komt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *