Buitenschouder begrenzen

Buitenschouder begrenzen of loopt over buitenschouder weg

Heb dit je wel eens gehoord van je instructeur of gelezen op je protocol? Met name bij voltes of het wijken is dit een veel gebruikte term. Ik kom dit tijdens mijn lessen ook vaak tegen.

De eerste reactie bij het insturen van een wending is om dit vanuit de binnenteugel te doen. Het hoofd wordt dan wel naar binnen gebracht maar de schouders van het paard gaan naar buiten, het paard zal hierdoor uitzwaaien of in sommige gevallen zelfs gewoon rechtdoor gaan.

Loopt over buitenschouder weg

Probeer bij het inzetten van een wending of volte de schouders mee te nemen met beide teugels en niet te veel buiging te vragen in de hals. Loopt het paard over de buitenschouder weg dan met de buitenteugel de schouder er weer onder plaatsen en niet corrigeren vanuit de binnenteugel want dat maakt het alleen maar erger. Reageert hij goed wel weer ontspannen.

Het over de buitenschouder weglopen heeft te maken met het evenwicht van het paard. Vaak zul je ook merken dat als je in een binnenbak langs de bakrand rijdt het paard met de schouder tegen de kant aan blijft ‘kleven’. Een goede oefening hiervoor is om op de 2e of zelfs 3e hoefslag te gaan rijden. Rijdt het paard met voldoende impuls om de achterbenen goed te laten onder treden.  Je kunt het paard ook kleine stukjes naar buiten laten kijken en iets met het buitenbeen naar binnen drukken om het schouders naar binnen te plaatsen te oefenen zodat het later op de hoefslag makkelijker wordt. 

Bij het wijken zie je vaak dat het paard (nog) niet voldoende reageert op de hulp of niet voldoende draagkracht heeft. Het gebruik van de binnenteugel tijdens het wijken zorgt er alleen maar meer voor dat de buitenschouder naar buiten weggezet wordt. Oefen steeds kleine stukjes zijwaarts en rij dan weer rechtuit zodra je merkt dat het moeilijk wordt om de buitenschouder te blijven begrenzen. In het rechtuit rijden kun je desnoods wat schakelen.  

Bij het schouderbinnenwaarts is het belangrijk dat je de buitenschouder meeneemt bij het inzetten. De voorhand wordt naar binnen geplaatst en dient op de binnenhoefslag te komen door met beide teugels de schouders mee te nemen en begrenzen met het buitenbeen. Ook hier geldt weer kleine stukjes en denk erom los te laten na de inzet. 

Succes met oefenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *